Programma

Ter gelegenheid van het feit dat de NAVO 75 jaar geleden is opgericht, zullen we op 20 en 21 april weer zoveel mogelijk koude oorlog locaties open stellen voor het publiek en ook weer “in de lucht brengen” en hopen we ook weer verbindingen te maken.

PA75NAVO zal gedurende het weekend van 20 en 21 april in de ether zijn vanuit de duinen bij Dishoek, gelegen aan Dishoek 23, 4371 NS Dishoek. De locatie Dishoek is in 1942 als onderdeel van de Atlantikwall gebouwd.

Op zaterdag zijn we geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Op zondag zijn we geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Na de Tweede Wereldoorlog kregen veel voormalige Duitse bunkers een tweede leven gedurende de Koude Oorlog, zo ook het complex Dishoek. Samen met het complex in Zwanenburg vormde dit het Oorlogshoofdkwartier.

Op beide dagen zijn zowel een Hospitaalbunker (M159) als een Munitiebunker (M145) te bezichtigen.

Hospitaalbunker M159 (AB-14)

In hospitaalbunker M159 stond in de Koude Oorlog o.a. een Telex-telegraaf centrale (Tape Relay Center), wat een landelijk knooppunt was van alle telexverbindingen van de Koninklijke Marine.

Gedurende het weekend van 20-21 april laten we o.a. de Mijnen Uitkijkdienst (MUD) zien, een uitgebreide tijdlijn van deze locatie gedurende de Tweede Wereldoorlog (1942-1944) én een uitgebreide tijdlijn van deze locatie gedurende de Koude Oorlog (1951-1984). Verder ook aandacht voor de type Telex machines die daar werden gebruikt. Ook zal een decodeermachine type Enigma aanwezig zijn.

Munitiebunker M145 (AB-15)

In Munitiebunker M145 stonden in de Koude Oorlog o.a. radio zenders en apparatuur voor de straalverbindingen. Op de bunkers stonden de zendmasten.

Gedurende het weekend van 20-21 april is er o.a. een grote manquette van het gehele bunkercomplex te zien. Daarnaast zijn er originele (werkende) zend/ontvangers te zien. Radioamateurs van DRCO, VERON EN VRZA zullen dat weekend zowel een korte golf station als een VHF/UHF station in de lucht brengen.

De andere bunkers zijn op eigen gelegenheid toegankelijk.

Het complex zal beide dagen geopend zijn voor het publiek alwaar de entree voor volwassenen 5 euro bedragen, kinderen betalen 2,50 euro.

Beneden op het plein (duinovergang) komen o.a. een bosbrandvoertuig van brandweer Zeeland te staan evenals een brandweerwagen namens Brandveilig Leven (brandpreventie).

Slechts een deel van het complex is rolstoel toegankelijk. Uitgebreide horeca faciliteiten zijn op 200 meter wandelen op looproute naar het complex.

Het programma zal nog verder worden aangevuld.

Voor meer landelijke informatie (via Erfgoed Koude Oorlog) klik hier

Laatste update: 9-2-2024

Terug naar startpagina PA75NAVO